top of page
Image by Kelly Sikkema
Educational approach_300x.png

כתבות ומאמרים

Babys_1_300x.png
pedagogy_1_300x.png
parents_300x.png
Diapers_1_300x.png
Sleep_1_300x.png

חופשה עם ילדים: איך להתכונן נכון כדי שלא תהפוך לאסון?

כתבה שפורסמה ב"הארץ" בטור שלי "הרהורים וילדים" ; איך אפשר להתארגן לחופשה מוצלחת ומאילו טעויות כדאי להימנע כדי לצמצם אכזבות? והכי חשוב, כדי שיהיה כיף. איך מתמודדים עם ג'ט לג של ילדים בחו"ל ועוד אתגרים. הכל כאן:




"נו, איך הייתה החופשה המשפחתית?"

- "אני צריכ/ה עוד חופשה אחרי החופשה הזו, הפעם בלי הילדים".

הרבה הורים מסכמים כך חופשה בחו"ל עם ילדים בגיל הרך, בזמן שאחרים זוכרים אותה כחיובית יותר. מה יכול לתרום לחופשה מוצלחת עם הילדים בחו"ל, ואיך אפשר לצמצם אכזבות בעזרת תכנון נכון?


1. תיאום ציפיות

לא רק עם הילדים, אלא לפני כן, ואף חשוב יותר - עם עצמכם! אל תצפו לנוח בחופשה עם ילדים צעירים. יהיה להם קשה להישאר שקטים ולהתאים את עצמם ליקיצה הטבעית שלכם, לכן מראש אל תכוונו לזה. אם אתם מחפשים ראש שקט - אולי לא חופשה משפחתית היא התשובה אלא חופשה זוגית הפעם.


2. התאמת תוכן החופשה לנפשות הפועלות

בהתאם לאופי הילדים שלכם תכננו את החופשה ואת התנאים בה. לא לפי מה שנשמע אטרקטיבי עבור ילדים אחרים! זה לא מגניב לעשות נסיעות ארוכות עם ילדים שאין להם סבלנות לזה. אי אפשר בכוח לכייף בבריכה ובים עם ילדים שלא אוהבים מים. לכן בחרו את הפעילויות שמדברות אל הילדים שלכם. אם אין ברירה וחלקים מסויימים בטיול צריכים לכלול למשל נסיעות ארוכות, על אף שאתם יודעים שהילדים שלכם מתקשים בזה - תכננו זאת נכון כדי למזער קשיים. למשל: תכננות עצירות מרובות במקומות שבחרתם מראש, עם צל. הכינו משחקי נסיעה כדי להעביר את הדרך בנעימים, וכיו"ב.


3. התאמת לוחות הזמנים לגיל הילדים

ברדק בשעות השינה ובזמני הארוחות למשל יכול לשבש לכולכם את הכיף. הימנעו מזה ככל שאפשר! גם אם צריך לוותר על פעילויות כאלה ואחרות בגלל שהן מתבצעות בזמן השנ"צ של הילדים - וותרו עליהן בלב שלם. כי לעשות אותן עם ילד עייף וקצר סבלנות זה לא מומלץ. עייפות יתר אצל ילדים היא רועץ לכל הורה בחופשה (וגם בשגרה). גוף של פעוט/תינוק שזקוק לתנומת יום, ולא מקבל את התנאים לבצע אותה - נכנס לסטרס. סבלנותו פוקעת וכמובן גם של הוריו. קשה מאוד להתנהל עם ילד עצבני ומצוברח מעייפות והאמת? לא שווה להגיע לקצה הזה. אם ביום מסוים בטיול לא ניתן לחזור למלון למנוחה בזמן שהילד רגיל לה - שלבו זמני מנוחה בשטח. לדוגמא -בעגלה, בצל, במקום שקט שמאפשר לכם להתמסר להרדמה.


4. היערכות לג'ט-לג של ילדים

גופינו מסונכרן עם זמני זריחת השמש במקום בו אנו חיים. הסנכרון הזה קורה בזכות "הורמון השינה", הלוא הוא - המלטונין. הוא מופרש בעיקר בחשיכה ומשרה שינה. רק כעבור מספר ימים בו מבלים באותו איזור זמן - הגוף מתאים את עצמו ללילות שבאותו מקום. לכן, כשטסים למקום בו איזור הזמן הפוך מהמוכר - הגוף עדיין מתנהל בחוסר סנכרון עם שעות היממה שם .הוא ידרוש שינה עוד בטרם ירד הלילה.


כדי לזרז את עדכון השעון הביולוגי אצל ילדים צריך לעזור להם לא להירדם לשינת לילה בשעות היום. הם יתקשו לעשות זאת לבד.

נסו לשעשע אותם כדי להשאירם ערים עד אחה"צ המאוחרים, ואז השכיבו אותם לישון לשינת לילה בשעה מעט מוקדמת מהרגיל.


החשיכו את החדר בו ישנים בלילה כדי לעזור למלטונין להגיע בזמן הרלוונטי, ופתחו לרווחה את החלונות בבוקר מוקדם, עם זריחת החמה.


אם הילדים מתעוררים באמצע הלילה בחופשה - שמרו על התנהלות לילית שקטה. אל תציעו משחקים וחשיפה לגירויים. עזרו להם לחזור לישון.


בשעות היום צאו לאור עם הילדים כדי שגופם יפנים שעוד לא לילה.


אם מורגשת עייפות בלתי נסבלת במהלך היום הראשון/שני לחופשה, וילדכם לא רגיל לישון בצהריים - אפשרו לו באופן חד פעמי לישון למשך שעה שעתיים באמצע היום. אחרת לא ישרוד עד הערב ויפול לשינת לילה לא מתכוננת מוקדמת מדי.


תינוקות ופעוטות שרגילים לישון במהלך היום בישראל - חשוב לשמור על שגרה דומה גם ביעד החופשה, אבל בשעות המקומיות. העירו אותם כשהתנומות האלה מתארכות מדי כדי שלא יבלבלו את פרק השינה הזה עם שינה של לילה.

ובכל מקרה - השתדלו שכל תנומות היום תסתיימנה כשעתיים לפני זמן ההשכבה לשינת הלילה.

ג'ט-לג לרוב חולף כעבור כ 3 ימים. גלו סבלנות לימים אלה.


5. שחרור גבולות (קצת!)

חופשה היא לא זמן לחנך בו או לטפל בבחירות של הילדים. למרות כל התכנון שאני מועדדת לעשות - אפשר וכדאי לגלות גם ספונטניות. אל תתעקשו שהילדים יאכלו רק אוכל בריא אם קשה להשיג כזה בדרכים.


הגיעו בראש פתוח לשינויים בתכנית בהתאם לצרכי ולרצונות הילדים בחופשה.

אני יודעת שאתם רוצים להרגיש בשליטה ושיהיו כמה שפחות בלת"מים, אבל לפעמים כשלא מאפשרים גמישות עם ילדים - מפספסים את הדרך בשם המטרה. ולא, לא תמיד זה שווה את זה.


אז גם בחופשה, כמו שאני תמיד כותבת לכם - אל תפעלו על טייס אוטומטי.

התכוננו מנטלית לרוח המשימה, תכננו מה שאפשר מראש, לצד ספונטניות. הבינו את צרכי הילדים והתנהלו ברגישות אליהם כדי שיהיה כיף! זה הכי חשוב. אתם יכולים לקיים זאת. רק צריך לתת על זה מספיק את הדעת.


Comentarios


דברו איתי

WhatsApp_Gray_300x.png

עקבו אחריי ברשת החברתית

FB_1_300x.png
Instagram_300x.png
bottom of page